През последното десетилетие Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Питър Тийл вложиха огромни

...
През последното десетилетие Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Питър Тийл вложиха огромни
Коментари Харесай

Защо Илон Мъск не се страхува от смъртта

През последното десетилетие Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Питър Тийл вложиха големи средства в проучвания за удължение на живота и битка със стареенето. Изпълнителният шеф на Tesla и SpaceX Илон Мъск обаче не следва същата наклонност, написа Меган Зауър за CNBC.

„ Не мисля, че би трябвало да опитваме да създадем по този начин, че хората да живеят доста дълго време “, сподели Мъск неотдавна в изявление за Insider. „ Това би предизвикало задушаване на обществото, тъй като истината е, че множеството хора не трансформират мнението си. Те просто умират. Така че, в случай че те не умрат, ние ще останем със старите хрумвания и обществото няма да реализира прогрес “,  добави той.

Позицията на Мъск е в цялостна диаметралност с тази на множеството милиардери от Силициевата котловина, доста от които влагат рекордни суми в прочуванията за дългоденствие. Досега доста съвсем нито една от тези вложения не е донесла значими резултати.

През септември 2021 година MIT Technology Review заяви, че Безос е вложил неразкрита сума в започващата компания Altos Labs, която се занимава с прочувания на технологии срещу стареене. На уеб страницата на  биотехнологичната, основана в Сан Франциско, написа, че тя е фокусирана върху  „ програмиране на клетъчно подмладяване “ – научен способ за превръщане на хода на болести, пострадвания и увреждания.

Безос и Тийл са вложили в още една компания от Сан Франциско - Unity Biotechnology, която изследва „ стареещи кафези “, които стопират да се разделят придвижване на възрастта. Идеята, съгласно уеб страницата на компанията, е да се разработят „ преобразуващи медикаменти за закъснение или прекъсване на болесттите на стареенето “.

Съоснователят на PayPal и Palantir Питър Тийл е може би един от най-популярните последователи на проучванията против стареенето в Силициевата котловина. Тийл оказа помощ за финансирането на стартъпа Amborsia, който работи по процедура от 50-те години на предишния век, известна като парабиоза. Тук става въпросза подмладява на хора благодарение на кръвна плазма, като методът е основан върху проучвания на парабиоза у плъхове, при която кръвоносните системи на остарели и млади гризачи биват съединени.

Прочуванията на Amrosia по този начин и не донесоха съответни резултати, само че основаната в Калифорния компания Monterey е почнала сходни опити при хора, инжектирайки кръв от 25-годишни в хора на 35 и повече години, потвърждавайки, че процеса има подмладяващ резултат.

 „ Това е едно от тези странни неща, за които хората са правили опити през 50-те години, след което изцяло са се отказали. Мисля, че има сходни неща, които не са проучени задоволително “, споделя Тийл през 2015 година пред Insider.

През 2019 Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) издаде предизвестие парабиозата. Днес Amrosia към този момент не прави никаква активност.

Това обаче не стопира други милиардери от софтуерния бранш да преследват сходни цели. Марк Зукърбърг и брачната половинка му Присила Чан са съоснователи на премията The Breakthrough Prize, която годишно присъжда 3 млн. $ на учени, които реализират „ трансформиращ прогрес в разбирането на живите системи и удължаването на човешкия живот “.

„ Най-много се интересувам от въпросите за хората “, сподели Зукърбърг на събитие на Фейсбук през 2015 година „ Какво ще ни даде опция да живеем постоянно? Как се лекуват всички болести? Как работи мозъкът? Как работи ученето и по какъв начин можем да дадем опция на хората да учат милиони пъти повече? “, отбелязва шефът на Meta.

Според The ​​New Yorker, съоснователят на Oracle Лари Елисън е дарил минимум 370 милиона $ за проучвания против стареенето. Съоснователите на Гугъл Сергей Брин и Лари Пейдж помогнаха за стартирането на биотехнологична компания Calico, която изследва болести, свързани със стареенето, като диабет и Алцхаймер. Компанията е дъщерно сдружение на Alphabet.

С други думи, наподобява, че Мъск е измежду дребното представители на Силициевата котловина, които не се интересуват от изследванията за удължение на живота.

„ Със сигурност бих желал да запазя здравето си за по-дълъг интервал от време. Аз обаче не се опасявам от гибелта. Мисля, че ще пристигна като облекчение “, споделя Мъск пред Insider.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР